Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 070 - 324 22 55
 • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zorgverzekering 2022

Met Prinsjesdag is officieel bekend gemaakt wat er voor 2022 verandert aan je zorgverzekering. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

 • Het eigen risico blijft gelijk, dus net zo hoog als dit jaar: €385.
 • De premie voor de basisverzekering stijgt met ongeveer €1,00 tot € 9,00.
 • Het basispakket wordt op een aantal punten gewijzigd.
 • De zorgtoeslag gaat omhoog.

Eigen risico

Het eigen risico voor 2022 is € 385,- Dit betekent dat het niet zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Het eigen risico is het bedrag dat jezelf betaalt, voordat je een vergoeding krijgt uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor o.a. huisartsenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging. Wèl dus voor medicijnen e.d..

Zorgpremie 2022

Zorgverzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2022 bekend gemaakt. Het kabinet verwachtte dat de premies gingen stijgen met ongeveer € 14,-. Iedere zorgverzekeraar heeft uiteindelijk de premie verhoogt. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Een duidelijk verschil is wel de Vrije Zorgkeuze of Natura (gestuurde zorg). De hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Wijzigingen basisverzekering

In 2022 wordt de basisverzekering uitgebreid met de volgende vergoedingen:

 • De wettelijke eigen bijdragen zijn ook dit jaar aangepast, maximum weer € 250.

 • Uitbreiding toestemmingsvereisten voor behandeling GGZ, voor zittend ziekevervoer, div. vormen van zorg ij het buitenland.

 • Overheveling van Epoëtines en G-CSF middelen naar medisch-specialistiche zorg.

 • Wijziging in de kinderfysio- en oefentherapie.

Hieronder vind je de wijzigingen van de eigen bijdragen voor 2022.

Eigen bijdrage medicijnen

   Gebruik je een geneesmiddel dat duurder is dan het GVS-limiet (oftewel: de medicijnkosten liggen boven de maximumvergoeding volgens het landelijke Geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan geldt al jaren een wettelijke eigen bijdrage. Deze rekende je voorheen bij de apotheek af. Met ingang van 2020 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op € 250,- per verzekerde per jaar en dat blijft ook. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt voortaan achteraf door de zorgverzekeraar bij je in rekening gebracht.

Zorgtoeslag

Voor nu weten we uit de Miljoenennota dat de maximale zorgtoeslag in 2022 is gestegen naar € 110,- per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag naar € 211,- per jaar. Het exacte bedrag van de zorgtoeslag wordt later in het jaar bekendgemaakt door de Belastingdienst. Hiervoor kijkt de Belastingdienst namelijk naar de gemiddelde premies van de basisverzekering.

Overstappen & opzeggen zorgverzekering

De komende weken ontvang je van jouw huidige zorgverzekeraar de polis voor het nieuwe jaar. Vervolgens heb je tot 1 januari de tijd om te beslissen om toch over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het bepalen of je moet blijven zitten of overstappen kunnen wij samen met jou bepalen. Uiteraard blijft het een inschatting welke zorg je in 2022 nodig hebt. Toch kan de zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw wensen.

Contact

Wens je meer informatie over de zorgverzekering? Neem dan contact met ons op via info@kraanassurantien.nl of bel 070 - 324 22 55.

Wij zijn je graag van dienst.