Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Rentemiddeling bij hypotheken. Interessant voor jou?

In de media wordt veel aandacht besteed aan ‘rentemiddeling’ bij hypotheken. Minister Dijsselbloem heeft zich hard gemaakt voor rentemiddeling en alle banken gevraagd hieraan medewerking te verlenen. Wat is rentemiddeling eigenlijk en is het wat voor jou?

Rentemiddeling in het kort

Met rentemiddeling kies je nog vóór het einde van de lopende rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode. Normaal gesproken levert dit een boete op (‘boeterente’). Bij rentemiddeling behoef je deze boete echter niet direct te betalen maar wordt de boete als een opslag op de nieuwe rente verrekend. Stel dat je nu 4,75% rente betaalt en dat de actuele, nieuwe rente voor je hypotheek 2,25% bedraagt. Met verrekening van de boeterente zou de nieuwe rente dan 3% kunnen gaan bedragen. Zo profiteert je met rentemiddeling toch van de huidige lage rente.

Wat zijn de kosten?

Als de hypotheekrente gemiddeld wordt dan betaal je de boeterente dus over de resterende periode van je nieuwe vaste rente. Dit bedrag betaal je niet in één keer. De boeterente is onderdeel van het nieuwe rentepercentage. Zo betaal je de kosten dus verspreid terug tijdens de nieuwe rentevaste periode. Maar let op: iedere geldverstrekker heeft z’n eigen wijze van rentemiddelen. Daarnaast zijn ook vaak mutatie-, administratie- en/of advieskosten verschuldigd. Ook deze kosten verschillen per geldverstrekker.

Wat zijn de voordelen?

Je maandlasten dalen direct als de hypotheekrente gemiddeld wordt. Ook scheelt het dat de boeterente gespreid betaald wordt. Zo kun je toch nog profiteren van de huidige lage rentetarieven. En weet je waar je de komende tijd aan toe bent. Je zet de rente immers weer voor langere tijd vast.

Wat zijn de nadelen?

Het nadeel van bemiddelen is dat niet altijd meteen te zeggen is of het verstandig. We weten namelijk niet wat de rentes in de toekomst zullen doen. Veelal wegen de nadelen echter niet op tegen de voordelen.

Rente middelen of oversluiten?

In het geval van oversluiten stop je direct met de lopende rentevaste periode. Je zet de huidige hypotheek eventueel om naar een andere vorm of sluit deze zelfs over naar een geheel andere geldverstrekker. Daarvoor betaal je meestal wel een boete aan je huidige hypotheekverstrekker.

Ook moet je rekening houden met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de notaris, taxateur en advieskosten. Het voordeel ten opzichte van rentemiddelen is dat je meteen van de laagste rentetarieven kunt profiteren.

Of oversluiten interessanter is dan een rentemiddeling hangt van meerdere factoren af. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helder uitleggen en voorrekenen wat in jouw situatie de beste keuze is.

Hoe zit het met de belasting?

Lange tijd zagen veel hypotheekverstrekkers het aanbieden van middeling als een obstakel. Er was namelijk onduidelijkheid over de belasting en administratie rondom boeterente. Boeterente bestaat namelijk uit twee delen: opslag voor boeterente en opslag voor andere risico’s. Die eerste was altijd al aftrekbaar. Maar de opslag voor andere risico’s werd eerst niet gezien als een rente die bij de eigenwoningschuld hoort.

De Staatssecretaris van Financiën heeft nu voor helderheid gezorgd. Boeterente wordt nu in zijn geheel gezien als rente voor eigenwoningschuld en dus als aftrekbare rente. Bovendien kunnen huiseigenaren in 2016 die de belastingaftrek voor de boeterente eerder nog niet hebben aangevraagd dit voor 2011 en later alsnog doen.

Kan ik bij elke hypotheekverstrekker de rente middelen?

Niet iedere geldverstrekker biedt momenteel nog rentemiddeling aan. Wij zien wel dat er steeds meer geldverstrekkers zijn die rentemiddeling kunnen toepassen. Informeer bij ons of jouw bank ook aan rentemiddeling doet.

Oversluiten

Oversluiten van je hypotheek? Misschien is het voor jou ook wel interessant. Vraag ons om een gesprek en dan kijken we samen met onze deskundigen graag met je naar de mogelijkheden. 

Zij zijn je graag van dienst.