Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 070 - 324 22 55
 • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zorgverzekering 2019

Met Prinsjesdag is officieel bekend gemaakt wat er voor 2019 verandert aan je zorgverzekering. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

 • Het eigen risico blijft gelijk, dus net zo hoog als dit jaar: €385.
 • De premie voor de basisverzekering stijgt met ongeveer €10,-
 • Het basispakket wordt op een aantal punten gewijzigd.
 • De zorgtoeslag gaat omhoog.

Eigen risico

Het eigen risico voor 2019 is € 385,- Dit betekent dat het niet zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Het eigen risico is het bedrag dat jezelf betaalt, voordat je een vergoeding krijgt uit de basisverzekering.

Zorgpremie 2019

Zorgverzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2019 bekend gemaakt. Het kabinet verwachtte dat de premies gingen stijgen met ongeveer € 10,-. Iedere zorgverzekeraar heeft uiteindelijk de premie verhoogt. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Een duidelijk verschil is wel de Vrije Zorgkeuze of Natura (gestuurde zorg). De hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Wijzigingen basisverzekering

In 2019 wordt de basisverzekering uitgebreid met de volgende vergoedingen:

 • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) 
  Er wordt in 2019 een vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) toegevoegd. GLI focust zich op het tegengaan van overgewicht, door middel van begeleiding bij voeding en beweging. De huisarts kan een verwijzing geven voor deze zorg wanneer een patiënt een gezondheidsrisico heeft door overgewicht. De huisarts beoordeelt of deze verwijzing nodig is.
 • Zittend ziekenvervoer 
  De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt verder uitgebreid. In 2018 wordt het vervoer alleen vergoed voor de behandeling zelf, bijvoorbeeld als de patiënt chemotherapie krijgt. In 2019 kunnen patiënten ook gebruik maken van zittend ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die samenhangen met de behandeling.
 • Oefentherapie bij COPD
  In 2018 werd oefentherapie bij COPD pas vanaf de 21e behandeling vergoed. In 2019 wordt dit vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. In de jaren daarna hangt het aantal behandelingen af van de ernst van de COPD (dit wordt beoordeeld door de oefentherapeut).

Hieronder vind je de wijzigingen van de eigen bijdragen voor 2019.

Eigen bijdrage medicijnen

   Gebruik je een geneesmiddel dat duurder is dan het GVS-limiet (oftewel: de medicijnkosten liggen boven de maximumvergoeding volgens het landelijke Geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan geldt al jaren een wettelijke eigen bijdrage. Deze rekende je voorheen bij de apotheek af. Met ingang van 2019 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op € 250,- per verzekerde per jaar. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt voortaan achteraf door de zorgverzekeraar bij je in rekening gebracht.

Zorgtoeslag

Voor nu weten we uit de Miljoenennota dat de maximale zorgtoeslag in 2019 met € 94,- per jaar stijgt. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 281,- per jaar. Het exacte bedrag van de zorgtoeslag wordt later in het jaar bekendgemaakt door de Belastingdienst. Hiervoor kijkt de Belastingdienst namelijk naar de gemiddelde premies van de basisverzekering.

Wat wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering?

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop (zonder recept) bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, worden in 2019 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

Overstappen & opzeggen zorgverzekering

De komende weken ontvang je van jouw huidige zorgverzekeraar de polis voor het nieuwe jaar. Vervolgens heb je tot 1 januari de tijd om te beslissen om toch over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het bepalen of je moet blijven zitten of overstappen kunnen wij samen met jou bepalen. Uiteraard blijft het een inschatting welke zorg je in 2019 nodig hebt. Toch kan de zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw wensen.

Contact

Wens je meer informatie over de zorgverzekering? Neem dan contact met ons op via info@kraanass.nl of bel 070 - 324 22 55.

Wij zijn je graag van dienst.