- Home
- Verzekeringen
- Abonnementen
- Hypotheken
- Schade melden
- Inloggen
- Rekentools
- Contact
Heb je een vraag?
Stel hem hierJe leert pas alles over een faillissement als je er middenin zit. Sommige feiten kun je beter vooraf al weten. Wat zijn belangrijke feiten?
Een faillissement is een nachtmerrie voor iedere ondernemer. Het bedrijf waar je veel tijd en geld in hebt geïnvesteerd ben je in één klap kwijt. Na het uitspreken van een faillissement raak je de controle over jouw bedrijf kwijt, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen verantwoordelijkheden meer zijn. In de aanloop naar een faillissement is het belangrijk om de juiste dingen te doen.
Weet wat er financieel speelt binnen jouw bedrijf
De cijfers binnen jouw bedrijf moeten kloppen en daarom steeds goed bijgewerkt worden. Over het algemeen kun je stellen dat financiële zorgen niet van de ene op de andere dag ontstaan. Door calamiteiten is het natuurlijk niet uit te sluiten, maar met een goed bijgewerkte administratie moet het meestal niet als een verrassing komen. Zodra de resultaten slechter worden, moeten er maatregelen getroffen worden. Maar je moet wel weten dat het slecht gaat. Investeringen moeten goed overwogen worden en houd rekening met tegenvallers. Zo weinig mogelijk schulden hebben maakt een bedrijf beter bestand tegen financiële tegenvallers.
Welke stappen zet je als er een faillissement dreigt?
Je doet er natuurlijk alles aan om jouw bedrijf te redden, maar welke maatregelen tref je? Laat je hierin goed adviseren door jouw accountant. Als de loonbelasting niet meer te betalen is, moet je het zo snel mogelijk aangeven bij de Belastingdienst. Anders kun je ook nog beschuldigd worden van onbehoorlijk bestuur. Pas ook op met het veilig stellen van waardevolle zakelijke bezittingen. Het laatste wat je wilt is ook nog een claim aan de broek voor faillissementsfraude. Zorg er ook voor dat de jaarrekeningen over het voorgaande boekjaar gewoon nog worden geregeld. Ook als het faillissement al dreigt.
Op den duur is een faillissement de enige uitweg
Nadat je alle vluchtwegen hebt geprobeerd, kan een faillissement de enige volgende stap zijn. Je kunt het zelf aanvragen of je kunt het overlaten aan de schuldeisers. Je kunt het zelf doen als je aan kunt tonen dat jouw bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Denk hier niet te licht en te eenvoudig over. Het kan slim zijn om de hulp in te schakelen van een advocaat. Op deze manier wordt het juridisch goed dichtgetimmerd. Een lange nasleep wil je namelijk voorkomen. Een advocaat kan het faillissement ook aanvechten.
Na de uitspraak is de curator aan het roer
Zodra het faillissement uitgesproken is, zal de curator het stuur overnemen. Je kunt zelf nog wel bepaalde zaken regelen, maar alleen maar met de toestemming van de curator. De curator gaat het vermogen en de schulden in kaart brengen. De curator kan beginnen met de onderhandelingen met de schuldeisers. Hierin ligt er ook nog een taak voor de eigenaar van het bedrijf. Het uitspreken van het faillissement wil nog niet zeggen dat alles afgerond is.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 11-07-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.