Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Geen spaarrente meer – Dan geld maar uitgeven?

ABN Amro heeft als eerste grote Nederlandse bank de spaarrente op nul gezet. Wat zijn de gevolgen? Kun je jouw spaargeld nu beter thuis bewaren? 

 

De ABN Amro heeft begin januari de spaarrente verlaagd van 0,1 procent naar 0 procent. De spaarders met een spaarvermogen vanaf 2,5 miljoen euro gaan zelfs rente betalen aan de bank. Voor de spaarrente heeft het sparen geen zin meer. Ook niet bij de andere banken.

| Dit geldt voor het sparen voor een aanvulling op je pensioen of voor een extra kapitaal om de kinderen te laten studeren. ​ 

Wat moet je nu met je spaargeld?

Omdat je geen rendement meer krijgt, valt één van de motivaties om te sparen weg, maar in het dagelijkse leven kun je niet zonder spaargeld. Er komen namelijk grote uitgaven waar je wel voor moet reserveren. Het gaat bijvoorbeeld om het kopen van een andere auto, het onderhouden van de eigen woning of een geplande dure vakantie. Het sparen voor toekomstige doelen gaat wel veel sneller als je toch nog een rentevergoeding krijgt. Dit geldt voor het sparen voor een aanvulling op je pensioen of voor een extra kapitaal om de kinderen te laten studeren. Maar je kunt kiezen voor alternatieven voor het sparen.

 

Is het kiezen voor beleggen verstandig?

Voor spaardoelen op korte termijn is beleggen niet de beste keuze. De waarde van beleggingen kan namelijk sterk fluctueren. Op het moment dat je het geld nodig hebt, zitten de koersen mogelijk net in een dip. Zo kun je waarde verliezen in plaats van rendement maken. Voor de lange termijn doelen is het beleggen meer geschikt, maar het is niet zonder risico’s. Ook op lange termijn kun je een negatief rendement maken. Laat je dus goed adviseren. Je kunt ook samen met een adviseur op zoek gaan naar andere manieren om rendement te maken.

 

Heeft het overstappen naar een andere bank zin?

Overstappen naar een andere bank met een hogere spaarrente heeft nauwelijks zin. Ook andere banken bieden een spaarrente van maximaal maar een paar tiende procent. Dergelijke kleine verschillen lonen vaak niet om over te stappen. Daar komt nog bij dat de banken die nu nog een hogere rente bieden ook op korte termijn kunnen verlagen.

 

Kan ik voor de belastingheffing het geld beter opnemen?

Over vermogen boven de 30.000 euro betaal je belasting. Dus je krijgt geen rente meer, maar je rekent wel af met de Belastingdienst. Je kunt het spaargeld opnemen en thuis in een kluis leggen, maar dat is niet de oplossing. Ook dan moet je namelijk nog steeds het vermogen opgeven bij de Belastingdienst. Daarnaast is het ook nog eens onveilig om grote geldbedragen thuis te bewaren. Door brand of diefstal kan het geld verloren gaan. En geld is maar beperkt meeverzekerd in de inboedelverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.