Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Interessante weetjes over hypotheekrentes

Huiseigenaren met een hypotheek zijn maandelijks hypotheekrente verschuldigd. Wat zijn de interessante feiten over de hypotheekrente die je eigenlijk moet weten?

De hypotheekrentes staan nu ontzettend laag. Dat beseffen huiseigenaren vaak niet doordat ze al jaren zeer laag staan.
Ter vergelijking: in het jaar 1981 stond de hypotheekrente gemiddeld op ruim 13 procent. En nu kun je de hypotheekrente voor maar liefst 20 jaar vast zetten tegen een rentetarief van 2,5 procent. Je kunt dus rustig zeggen, dat de hypotheekrente nu zelfs historisch laag staat. Huiseigenaren die nu de rentevast periode verlengen, maar ook de huizenkopers, mogen hun handen dichtknijpen. Die lage hypotheekrentes maken een koophuis beter betaalbaar. Wat moet je nog meer weten over hypotheekrentes?

Door aflossingen kun je recht hebben op een nóg lagere hypotheekrente

Geldverstrekkers verwerken een risico-opslag in de hypotheekrentes. Als je een hypotheek afsluit voor 200.000 euro op een huis met een waarde van 200.000 euro loopt de geldverstrekker een risico. Bij gedwongen verkoop levert het huis mogelijk niet voldoende op om de volledige schuld in te lossen. Voor dit risico brengen ze een risico-opslag in rekening. Zou de hypotheek na verloop van tijd nog maar 150.000 euro bedragen, dan daalt voor de geldverstrekker het risico. En al helemaal wanneer in de tussentijd de woningwaarde ook nog eens gestegen zou zijn.
In sommige gevallen is het dan mogelijk om de risico-opslag weer te verwijderen. De meeste banken zullen jou niet wijzen op deze optie. Maar het kán de moeite van het onderzoeken waard zijn. 

De aftrekbaarheid van hypotheekrente wordt beperkt

Met een bruto inkomen van meer dan 68.508 euro (2019) betaal je over het meerdere 51,75 procent inkomstenbelasting. De betaalde hypotheekrente kon voorheen ook afgetrokken worden in die hoogste schijf (voor zover dat mogelijk was). Binnen de huidige fiscale spelregels daalt dat fiscale voordeel jaarlijks. In 2019 is het maximale fiscale voordeel bijvoorbeeld nog maar 49 procent. En vanaf 2020 wordt het fiscaal voordeel met 3 procentpunt per jaar verder verlaagd. Deze verlagingen gaan door tot de hypotheekrente nog aftrekbaar is tegen een tarief van 37 procent.
Huizenkopers met een hoog inkomen krijgen daar dus wel 'last' van. Huizenkopers met een lager inkomen niet. 

Een lage hypotheekrente is niet altijd gunstig

In het verleden zijn er spaarhypotheken afgesloten. In deze hypotheekvormen werd maandelijks niet afbetaald op de hypotheekschuld. In plaats daarvan werd de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde spaarconstructie. Over het spaartegoed wordt een rentevergoeding gegeven die gelijk is aan de verschuldigde hypotheekrente. In deze constructie kan een lage hypotheekrente juist geld kosten. En dat klinkt raar, maar wie met een spaarhypotheek al in de richting gaat van de einddatum, is vaak gebaat bij een zo hoog mogelijke rente. Zoeken naar de laagste rente is dus niet altijd verstandig. 

Met welke hypotheekvorm betaal je zo weinig mogelijk hypotheekrente?

De meest gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Bij die hypotheekvorm verloopt het aflossen, zeker in de eerste 20 jaren, erg langzaam. Die langzaam dalende woningschuld zorgt ervoor, dat in die eerste 20 jaren ook meer rente wordt betaald dan bijvoorbeeld bij de lineaire hypotheek. En wie alles goed doorrekent zal tot de conclusie komen, dat je met de lineaire hypotheek in 30 jaar ook echt veel minder rente betaalt, dan bij de annuïteitenhypotheek. 

Hypotheekrente lang vastzetten is nu aantrekkelijk

Een mens zou zich kunnen afvragen of de hypotheekrente nog veel verder zou kunnen zakken. Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken. Maar wie zijn rentecontract nu lang vast zet is er wel van verzekerd, dat de komende periode de maandlasten ook erg laag zullen blijven.
Zeker wanneer je dan ook nog eens kiest voor een rentecontract dat bij een verhuizing zou kunnen meeverhuizen naar de volgende hypotheek. En dat alleen al kan een veilig gevoel geven. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-05-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.