Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

25-04-2019

Een uitvaartverzekering, of toch maar sparen?

In plaats van een uitvaartverzekering kun je natuurlijk ook zelf een kapitaal opbouwen. Toch is er een aantal redenen waarom dit niet werkt.

Een uitvaartverzekering wordt vaak al op jonge leeftijd afgesloten. De premiebetaling loopt door tot een bepaalde leeftijd. De verzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde. Uitvaartkosten wil je jouw nabestaanden niet mee opzadelen, dus sluit je een uitvaartverzekering af. Je kunt er ook zelf een bedrag voor opbouwen, maar toch kun je beter kiezen voor het verzekeren. Waarom is dat?

Bij overlijden moet het kapitaal beschikbaar zijn

Een kapitaal opbouwen voor het betalen van de uitvaart kan, maar helaas wordt niet iedereen 80 jaar of ouder. En dat betekent, dat het kapitaal (nodig voor de uitvaartkosten) ook beschikbaar moet zijn bij een overlijden op jonge leeftijd.
En dat is precies de reden waarom het sparen voor de uitvaartkosten geen optie is. Het grootste risico is namelijk het op jonge leeftijd overlijden. 

De Belastingdienst heft belasting over spaargeld

Voor de Belastingdienst is 'vermogen' simpelweg 'vermogen'. Daarbij maakt het niet uit of je dat vermogen nu bij elkaar hebt gespaard om uitvaartkosten van te kunnen voldoen, of dat je het gereserveerd had voor een wereldreis. Vermogen wordt simpelweg door de fiscus belast met de vermogensrendementheffing (boven de vrijstellingen)

Maar vermogen dat binnen een uitvaartverzekering is opgebouwd telt daarmee niet mee. Dat is afzonderlijk vrijgesteld.
Ook voor een lijfrentekapitaal geldt overigens weer zo'n uitzondering. Wie dus wil sparen voor een comfortabele 'oude dag' kan ook dat (binnen zekere grenzen) belastingvrij doen. 

Kinderen zijn vaak gratis meeverzekerd

In de uitvaartverzekering zijn kinderen tot 18 of 21 jaar vaak gratis meeverzekerd. Ze moeten dan wel aangemeld worden bij de verzekeraar.
Vaak zijn die kinderen daar standaard maar voor een beperkt bedrag meeverzekerd, maar het is wel gratis. Wat een groot voordeel van de uitvaartverzekering is. 

De natura uitvaartverzekering vergoedt diensten

Er zijn twee verzekeringsvormen. De verzekering die 'alleen maar' geld uitkeert en de verzekering die de uitvaart ook daadwerkelijk verzorgt. De eerste vorm spreekt voor zich. Nabestaanden ontvangen dan een bedrag waarmee ze de uitvaart kunnen betalen. Bij de tweede vorm (de 'naturaverzekering') wordt geen geld uitgekeerd, maar wordt de uitvaart helemaal verzorgd op de manier zoals dat in de polisvoorwaarden wordt beschreven.
En dat laatste betekent automatisch ook, dat alles wat wordt 'verzorgd' buiten de polisvoorwaarden om, afzonderlijk in rekening wordt gebracht. Goed om te weten.

Wat kost een uitvaart?

Er zit een groot verschil in kosten tussen een begrafenis en een crematie, maar gemiddeld kun je uitgaan van een bedrag van 6.500 tot 11.000 euro. Maar over 10 of 20 jaren is het bedrag waarschijnlijk niet meer hoog genoeg. Houd bij het verzekeren of het reserveren van een kapitaal dus rekening met inflatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens