Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

18-04-2019

Een hypotheek afsluiten zonder overlijdensrisicoverzekering?

Tegenwoordig hoef je bij het afsluiten van een NHG-hypotheek geen overlijdensrisicoverzekering meer af te sluiten. Maar is het ook verstandig of juist niet?

Tot begin vorig jaar moest je voor een hypotheek met NHG voor het deel dat de hypotheek hoger was dan 80 procent van de waarde van het huis een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij een woning van 200.000 euro, moest dus minimaal het hypotheekbedrag boven de 160.000 euro afgedekt worden met een overlijdensrisicoverzekering.
Deze verplichting is inmiddels vervallen. maar deze verzekering niet afsluiten kan grote financiële gevolgen hebben bij het overlijden van één van de huiseigenaren.

Wat maakt de overlijdensrisicoverzekering belangrijk?

Een gezin koopt een huis op basis van het inkomen van beide partners. Na overlijden van één van de twee kunnen de achterblijvers de hypotheeklasten waarschijnlijk niet meer dragen. Er valt immers een inkomen weg.
En wanneer de hypotheek werd afgesloten op 1 inkomen, en uitgerekend dát inkomen vervalt wegens overlijden, is de situatie natuurlijk niet anders. De achterblijvende bewoners zullen de hypotheek niet meer kunnen betalen en worden zo gedwongen de woning te verkopen.

Nóg erger wordt het wanneer de hypotheek niet afgelost kan worden uit de opbrengst van de verkoop. De achterblijvers zijn dan gedwongen te verhuizen én blijven dan ook nog met een (hoge) restschuld zitten. 

Het niet verzekeren is vaak onverantwoord

De overlijdensrisicoverzekering is misschien niet verplicht, maar het niet verzekeren van het risico kan een ramp zijn voor de nabestaanden. Het overlijden zelf is emotioneel al zwaar te verwerken. Je wilt niet dat daar ook nog geldzorgen bij komen. 

Niet verplicht, maar wel verstandig?

Voor het krijgen van een hypotheek moet je bepaalde garanties afgeven aan de bank. De overlijdensrisicoverzekering biedt zekerheid voor de bank dat ze niet in de situatie terecht komen dat ze het uitgeleende bedrag niet weer terug zien na overlijden van een huiseigenaar. Als de bank aangeeft dat het verzekeren niet verplicht is, bedoelen ze niet dat het voor de achterblijvers niet nodig is. Het wel of niet verplichten om de overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is gericht op de risico’s voor de bank. Daarom is het juist voor de hypotheekadviseur (en de kopers) zo belangrijk de gevolgen van overlijden goed in te schatten. 

De overlijdensrisicoverzekering is relatief goedkoop

Een 35 jarige kan een bedrag van 100.000 euro verzekeren voor een premie minder dan 10 euro per maand. Alleen bij het afsluiten maak je ook nog kosten, maar het blijft een goedkope manier om nabestaanden goed verzorgd achter te laten na het overlijden. Hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn hangt af van de persoonlijke situatie. Misschien is het zelfs verstandig om een bedrag te verzekeren dat nog boven het hypotheekbedrag ligt. In dat geval kunnen de nabestaanden met de uitkering uit de verzekering de hypotheek aflossen, en ook nog een bedrag overhouden om een tekort aan inkomen te kunnen compenseren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens