Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe voorkom je een onderverzekerd woonhuis?

De inboedel en het huis voor een te laag bedrag verzekeren kan grote gevolgen hebben bij schade. Maar dat is eenvoudig te voorkomen. 

De rechtbank in Den Haag heeft onlangs uitspraak gedaan over een brandschade waarvoor de verzekeringsnemer een te laag bedrag uitgekeerd heeft gekregen. Het ging om een miljoenenvilla waarvan het verzekerd bedrag veel te laag was. In 2016 brak brand uit met ingrijpende gevolgen. De uitkering van de inboedelverzekering en de opstalverzekering was in totaal maar liefst € 277.000 te laag. De verantwoordelijkheid werd in dit geval neergelegd bij de taxateur en de tussenpersoon, maar de verantwoordelijkheid kan ook bij de huiseigenaar liggen.

Niet iedereen bezit een miljoenenvilla, maar het niet hebben van de juiste inboedelverzekering en opstalverzekering kan gemakkelijk voor iedereen grote gevolgen hebben.

Weet jij wat jouw inboedel waard is?

Je kunt niet met zekerheid zeggen wat de waarde van jouw inboedel is. Hetzelfde geldt voor de herbouwwaarde van de woning. Toch zijn dit belangrijke gegevens bij het verzekeren van risico’s. Je kunt de waarde natuurlijk altijd zelf inschatten, maar eigenlijk is dat een onmogelijke opgave. Je weet namelijk niet wat het herbouwen van jouw huis kost. Dat wordt ook niet van jou verwacht. Daar is vakinhoudelijke kennis voor nodig. De waarde bepalen voor de inboedelverzekering is ook niet te doen. Je zou alles in jouw huis op waarde in moeten schatten en dan nog is het maar een schatting.

Een te laag verzekerd bedrag heeft gevolgen

Bij een te hoog verzekerd bedrag betaal je jaren achter elkaar simpelweg een te hoge premie. Alhoewel je bij schade dan wel gewoon de schade vergoed kunt krijgen. Maar een te laag verzekerd bedrag heeft bij schade erg vervelende gevolgen. Er is namelijk in dat geval sprake van onderverzekering. De schade wordt dan naar verhouding vergoed. 75% verzekerd? Dan ook maar 75% vergoeding. 

Laat de verzekeraar het verzekerd bedrag maar vaststellen

Je kunt de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van het verzekerd bedrag ook bij de verzekeraar neerleggen. Verzekeraars hebben manieren om het verzekerd bedrag zo goed mogelijk in te schatten. Ze gebruiken hier voor de opstalverzekering de herbouwwaardemeter voor. Met vragen over bijvoorbeeld de kubieke meter inhoud in het huis wordt de waarde begroot aan de hand van statistieken waar de verzekeraar over beschikt. Voor het verzekerd bedrag van de inboedelverzekering kan gebruik worden gemaakt van de inboedelwaardemeter. Hierin schat de verzekeraar de waarde in aan de hand van bijvoorbeeld de gezinssamenstelling en de hoogte van het inkomen.

In beide gevallen neemt de 'waardemeter' eigenlijk de verantwoordelijkheid over om voor een juiste verzekerde som te zorgen. En dat is een veilig gevoel.

Op zeker spelen?

Tsja, daar heb je nu eenmaal een eigen adviseur voor. Eén belletje of mailtje is voldoende. We gaan direct aan de slag. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-04-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.