Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Stormschade aan de woning. Wat vergoedt de verzekeraar?

Schade aan jouw huis door storm is meestal gewoon verzekerd op de opstalverzekering. Maar wat vergoedt de verzekeraar in dat geval? 

Vanaf windkracht 7 kan een woning al aardig beschadigd raken. Zo'n stevige wind komt jaarlijks tientallen keren voor. Terwijl het KNMI doorgaans pas van storm spreekt bij windkracht 10, hanteren verzekeraars de norm '14 meter per seconde', wat neerkomt op ongeveer windkracht 7. 

Wat wordt verstaan onder stormschade?

Je kunt een boom op jouw huis of de garage krijgen. En met een flinke boom gaat het dan natuurlijk gelijk om een omvangrijke schade. Maar kijkend naar het dak van de woning, kan het in het ene geval gaan om een paar weggewaaide dakpannen en in het andere geval om een compleet weggewaaid dak.  

Maar wat te denken van schade die mede wordt veroorzaakt door een dommigheidje? Je doet de garagedeur bijvoorbeeld niet goed dicht, de stormwind slaat er onder en de deur raakt volledig ontwricht? Indien dat gebeurt door een wind van minimaal 14 meter per seconde is ook dat gewoon stormschade. 

Om te bepalen of er van storm sprake is geweest vraagt de verzekeraars eigenlijk altijd de gegevens op van het KNMI. Minimaal 14 meter per seconde? Dan is het storm geweest. Daar zal dus zelden over gediscussieerd hoeven te worden.
Wat dan over blijft is de vraag welke schadevergoeding uitgekeerd moet worden. 

Houd rekening met een verhoogd eigen risico

Voor stormschade geldt standaard een verhoogd eigen risico. Meestal een percentage van de verzekerde som. Een eigen risico dat dan vaak ook nog gemaximeerd wordt op een paar honderd euro. Wat het redelijk overzichtelijk maakt. Daardoor komen een paar verschoven dakpannen vaak niet voor vergoeding in aanmerking, maar de wat grotere stormschades wel. 

Maak foto’s van de schade

Het is altijd van belang om verdere schade te beperken. Zijn er dus dakpannen verdwenen sluit dan het dak zo snel mogelijk af. Ligt er regenwater op het parket, dweil het zo snel mogelijk op. Alles is van belang om verdere schade te voorkomen.
Maar let op! Alvast opruimen wordt afgeraden. Lijkt het toch nodig, overleg het dan eerst met de verzekeraar. En maak dan vooral foto’s van de situatie. Want met de foto’s kun je aantonen hoe groot de schade was.

Meld schade zo snel mogelijk 

Bij stormschade kan snel handelen belangrijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat regenwater het huis binnen kan dringen en nog meer schade veroorzaakt. Meld de schade daarom zo snel mogelijk. Dan kunnen we samen overleggen wat van belang is de schade zo correct mogelijk vergoed te krijgen.   


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-04-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.