Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 070 - 324 22 55
 • theo@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zorgverzekering 2020

Met Prinsjesdag is officieel bekend gemaakt wat er voor 2020 verandert aan je zorgverzekering. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

 • Het eigen risico blijft gelijk, dus net zo hoog als dit jaar: €385.
 • De premie voor de basisverzekering stijgt met ongeveer €2,50
 • Het basispakket wordt op een aantal punten gewijzigd.
 • De zorgtoeslag gaat omhoog.

Eigen risico

Het eigen risico voor 2020 is € 385,- Dit betekent dat het niet zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Het eigen risico is het bedrag dat jezelf betaalt, voordat je een vergoeding krijgt uit de basisverzekering.

Zorgpremie 2020

Zorgverzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2020 bekend gemaakt. Het kabinet verwachtte dat de premies gingen stijgen met ongeveer € 30,-. Iedere zorgverzekeraar heeft uiteindelijk de premie verhoogt. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Een duidelijk verschil is wel de Vrije Zorgkeuze of Natura (gestuurde zorg). De hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Wijzigingen basisverzekering

In 2020 wordt de basisverzekering uitgebreid met de volgende vergoedingen:

 • Logeervergoeding voor patiënten die voor een behandeling langdurig ver moeten reizen. Zij ontvangen nu een vergoeding van de vervoerskosten, maar kunnen vanaf volgend jaar kiezen tussen de logeervergoeding en vergoeding van de vervoerskosten. De logeervergoeding bedraagt maximaal €75 per nacht, als er sprake is van tenminste 3 aaneengesloten dagen behandeling.

 • Vanaf 1 september 2019 is er vergoeding voor de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib, voor de behandeling van een specifieke vorm van longkanker en bepaalde vormen van borstkanker. 

 • Vanaf 1 oktober 2019 zit langdurige fysiotherapie of oefentherapie voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (SpA) voorwaardelijk in het basispakket. De vergoeding geldt alleen voor patiënten die deelnemen aan een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van langdurige actieve fysiotherapie of oefentherapie. De behandelingen worden voor een periode van 4 jaar vergoed. In die tijd wordt het effect van de behandelingen op deze vormen van reuma onderzocht. Het Zorginstituut Nederland adviseert uiteindelijk of de behandelingen definitief in het basispakket komen. 

Hieronder vind je de wijzigingen van de eigen bijdragen voor 2020.

Eigen bijdrage medicijnen

   Gebruik je een geneesmiddel dat duurder is dan het GVS-limiet (oftewel: de medicijnkosten liggen boven de maximumvergoeding volgens het landelijke Geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan geldt al jaren een wettelijke eigen bijdrage. Deze rekende je voorheen bij de apotheek af. Met ingang van 2020 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op € 250,- per verzekerde per jaar. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt voortaan achteraf door de zorgverzekeraar bij je in rekening gebracht.

Zorgtoeslag

Voor nu weten we uit de Miljoenennota dat de maximale zorgtoeslag in 2020 met € 48,- per jaar stijgt. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 72,- per jaar. Het exacte bedrag van de zorgtoeslag wordt later in het jaar bekendgemaakt door de Belastingdienst. Hiervoor kijkt de Belastingdienst namelijk naar de gemiddelde premies van de basisverzekering.

Wat wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering?

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop (zonder recept) bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, worden in 2020 niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Overstappen & opzeggen zorgverzekering

De komende weken ontvang je van jouw huidige zorgverzekeraar de polis voor het nieuwe jaar. Vervolgens heb je tot 1 januari de tijd om te beslissen om toch over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het bepalen of je moet blijven zitten of overstappen kunnen wij samen met jou bepalen. Uiteraard blijft het een inschatting welke zorg je in 2020 nodig hebt. Toch kan de zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw wensen.

Contact

Wens je meer informatie over de zorgverzekering? Neem dan contact met ons op via info@kraanassurantien.nl of bel 070 - 324 22 55.

Wij zijn je graag van dienst.