Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kun je een wegbeheerder aansprakelijk stellen voor een autoschade?

Door een obstakel op de weg of een gat in de weg raakt jouw auto beschadigd. Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade?

Wie schade veroorzaakt draagt de lasten. Dit principe kan ook gelden bij schade ontstaan door een slecht wegdek of door obstakels op de weg. De wegbeheerder kun je aanspreken voor schade aan jouw auto, maar vaak is het toch lastig. Het moet namelijk wel verwijtbaar zijn.

Wanneer kun je de wegbeheerder aanspreken voor schade?

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de weg, en hierdoor ook voor de veiligheid van de weg. Als er een boom op de weg ligt, neemt dit grote risico’s met zich mee. De wegbeheerder kan dit helaas niet uitsluiten. Ze kunnen het groen langs de weg zo goed mogelijk bijhouden, maar dat is nog steeds geen garantie. In het geval de omgevallen boom 24 uur later nog steeds op de weg ligt zonder duidelijke waarschuwingen voor het gevaar, dan is het normaal gesproken verwijtbaar. Vanaf wanneer er sprake is van verwijtbaar gedrag is niet duidelijk. In een uiterste geval moet de rechter daar een uitspraak over doen.

Wie kun je aansprakelijk stellen?

De wegbeheerder kunnen vier verschillende partijen zijn, namelijk:

  • De Rijkswaterstaat die gaat over de rijkswegen
  • De Provincie die gaat over de provinciale wegen
  • Waterschappen die gaan over de waterschapswegen
  • De gemeente die gaat over de lokale wegen

Bij wie moet je zijn? Rijkswaterstaat biedt de oplossing. Op de website hebben ze een kaart waarin je kunt zoeken naar een bepaalde weg. Door de kleur van de weg weet je wie de wegbeheerder is.

Gaat de autoverzekeraar de wegbeheerder voor je aanspreken?

Dat is mogelijk, maar is wel afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Is de veroorzaakte schade niet verzekerd in de autoverzekering? Dan gaat de verzekeraar het verhalen van de schade niet voor je regelen. Dat kunnen ze wel doen als het wel verzekerd is. Maar dat zullen ze alleen doen als de verhaalactie kans van slagen heeft. De schadebehandelaars van de verzekeraars kunnen goed inschatten of er een kans op succes is.

Gaat de verzekeraar de schade niet verhalen omdat je te beperkt verzekerd bent? Dan kun je de rechtsbijstandsverzekering of de verhaalsbijstandverzekering inschakelen.

Hoe stel je de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade?

Het aansprakelijk stellen moet schriftelijk gebeuren. In principe kun je zelf een brief samenstellen waarin je aangeeft wat de situatie was met data en tijdstippen erbij, maar je moet geen belangrijke punten over het hoofd zien. Je kunt ook gebruik maken van een voorbeeldbrief van het Juridischloket.nl. Met de brief als uitgangspunt is er een kleinere kans dat je belangrijke punten over het hoofd ziet.

Met de WA + Volledig casco autoverzekering zijn dit soort schades gewoon verzekerd. In dat geval zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de wegbeheerder. Wel zo makkelijk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-03-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.