Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070 - 324 22 55
  • info@kraanassurantien.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een salarisverhoging kan ook een keerzijde hebben

Een salarisverhoging geeft maandelijks meer te besteden zou je zeggen, maar niet altijd. Meer verdienen kan het recht op toeslagen sterk verlagen.

In ons belastingstelsel krijgen belastingplichtigen tot een bepaald inkomen een compensatie in de vorm van bijvoorbeeld een toeslag of een hogere heffingskorting. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen. Maar door een stijging van het inkomen kun je onder de streep toch minder overhouden. Hoe zit het?

Wat houd je netto over van een salarisverhoging?

Over een inkomen tot 20.384 euro betaal je 36,65 procent belasting, over het meerdere betaal je een nog iets hogere heffing. Over een inkomen boven 68.508 betaal je zelfs 51,75 procent heffing. Bij een stijging van het inkomen ga je er netto op vooruit, maar door heffingskortingen en door toeslagen kun je er toch minder aan overhouden. Hoe het werkt kunnen we het eenvoudigst uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Een hoger inkomen, maar de stijging valt tegen

Een alleenstaande heeft een inkomen van 20.000 euro bruto per jaar met een parttime baan. Hij woont in een sociale huurwoning en heeft 10.000 euro spaargeld. Voor de huurwoning betaalt hij maandelijks 700 euro huur. Hoeveel toeslagen heeft hij per maand recht op in 2019?

Huurtoeslag: 255 euro
Zorgtoeslag: 99 euro
In totaal: 354 euro aan toeslagen

Hij gaat meer verdienen, namelijk 22.500 euro. Hij is blij met de salarisverhoging, maar wat is het effect op het recht op toeslagen? Hij heeft na de verhoging recht op:

Huurtoeslag: 179 euro
Zorgtoeslag: 81 euro
In totaal: 260 euro aan toeslagen

Het hogere inkomen kost hem dus 1.128 euro aan toeslagen. De loonsverhoging is bruto, dus er moet ook nog inkomstenbelasting betaald worden. Netto blijft hij er natuurlijk nog steeds geld aan over houden, maar de verhoging is maar beperkt. De algemene heffingskorting (korting op de belastingheffing) gaat namelijk ook omlaag door de loonsverhoging.

Een salarisverhoging eerst doorrekenen?

Jouw inkomen kan net recht geven op tegemoetkomingen. Door een iets hoger inkomen kunnen die tegemoetkomingen zomaar wegvallen. Vanaf 22.700 euro verliest een alleenstaande bijvoorbeeld het recht op huurtoeslag. Als je er net onder zit krijg je nog een huurtoeslag van 173 euro per maand (2.076 euro per jaar). In dit soort gevallen kan een loonsverhoging zeer nadelig uitpakken. Op toeslagen.nl kun je effecten van een salarisverhoging zelf doorrekenen met proefberekeningen.

Pas je recht op toeslagen aan na een loonsverhoging

Krijg je er een leuk bedrag aan salaris bij of krijg je meer uren? Voer de wijziging ook gelijk door in de toeslagen. Zo voorkom je dat je over 2019 een groot bedrag terug moet betalen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-03-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.